90 jaar vakmanschap en innovatie

 

In zijn 90-jarig bestaan heeft Lamifil altijd getoond dat het zich kan aanpassen aan de veranderende noden van de markt en zijn klanten. Om onze 90ste verjaardag te vieren, hebben we onze mijlpalen, technologische evoluties, authentieke verhalen en beelden gebundeld in een boeiende historische tijdslijn. Ontdek de reis van ons bedrijf doorheen de tijd.

1906-1929  1929 tot WO II  Na WO II en de jaren 50  De jaren 60  De jaren 70

De jaren 80  De jaren 90 De jaren 2000 2010-2019

Bronnen: de informatie op deze pagina is gebaseerd op artikels uit het archief van de Heemkundige Kring Hemiksem en de publicaties ‘Hemiksem’ en ‘Heymissen’ van L. De Schepper, uit 1953 en 1974, alsook getuigenissen van (voormalige) medewerkers. Speciale dank aan W. De Bruyn voor het delen van enkele unieke beelden uit zijn privécollectie.

1906-1929

Glas en vrachtwagens uit Hemiksem

Collectie W. De Bruyn
31 augustus 1906

Glasfabriek "Verreries de l'Etoile"

Het verhaal van Lamifil gaat terug tot het prille begin van de vorige eeuw. Op 31 augustus 1906 ging op de huidige terreinen van Lamifil een glasblazerij Verreries de l’Etoile van start.

De glasblazers kwamen voornamelijk uit Wallonië. Ze gingen in een nabijgelegen straat wonen, die later de naam rue de l’Etoile of Sterrelaan kreeg. Heel wat glasblazers konden niet aarden en weken snel terug uit. Het jonge glasbedrijf ging al na een half jaar failliet.

Meer volk in Hemiksem did you know ?
1920-1925

Auto Traction & Minerva

In 1920 werden de terreinen ingenomen door vrachtwagen- en autobusbouwer Auto Traction. In 1925 werd Minerva, het legendarische Belgische automerk, volledig eigenaar van de fabrieken. De vrachtwagens kregen voortaan de merknaam ‘Minerva  – Auto Traction’.

Minerva, een Belgisch icoon did you know ?
1928

Tréfileries, Laminoirs et Fonderies de Chauny

In 1928 komen de grond en gebouwen in handen van de Franse maatschappij Tréfileries, Laminoirs et Fonderies de Chauny uit Parijs. Die zal ze niet veel later aanwenden voor de oprichting van wat eerst bekend zou worden als de ‘Franco-Belge’, en vandaag Lamifil.

1929 tot WO II

De beginjaren

Collectie W. De Bruyn
22 juli 1929

De start van een rijke geschiedenis

Op 22 juli 1929 ziet de Société Franco-Belge des Laminoirs et Tréfileries d’Anvers het daglicht. De rijke geschiedenis van Lamifil start hier.

De ‘Franco-Belge’, zoals het bedrijf al snel werd genoemd, maakte kabels en draad in staal en koper en was destijds de enige fabriek in Europa die ze in dezelfde laminoir kon maken.

1929-1940

Voor WO II

Voor de oorlog stelde de fabriek ongeveer 140 mensen tewerk. In die jaren verdiende een arbeider in Hemiksem gemiddeld zo’n 6,5 frank (0.16 euro) per uur.

 

Folklore waait over uit Wallonië did you know ?
1942

De naam Lamitref wordt voor het eerst gebruikt

In 1942 duikt de naam Lamitref op in de statuten van het bedrijf, maar de naam Franco-Belge zou niet snel verdwijnen. De zetel verhuist in die periode ook van Brussel naar Antwerpen.

Tijdens de oorlog did you know ?

Na WO II en de jaren 50

De opkomst van aluminium

Collectie W. De Bruyn
Na WO II

Naoorlogse vraag naar koper

Na WO II neemt metaalhandelaar Gaston Magniette Lamitref (Franco-Belge) over. Vanuit Antwerpen had hij de commerciële leiding over het bedrijf. Zijn rechterhand, technisch directeur Mr Oury, woonde op het fabrieksterrein en overzag er de dagdagelijkse activiteiten.

Door de wederopbouw na de oorlog was er een enorme vraag naar gewalst koper. Dat zou het bedrijf in de volgende twee decennia geen windeieren leggen. In 1948-49 stelt Lamitref al 550 mensen tewerk.

Boven in de lucht... did you know ?
1952

De Noord-Zuid verbinding

Hoewel de elektrificatie van het Belgische spoor al begon in 1931, reed pas in 1966 de laatste stoomlocomotief uit voor een commerciële rit. De Brusselse Noord-Zuidverbinding, die in 1952 geopend werd en waarvoor Lamitref producten leverde, versnelde mee het einde van het Belgische stoomtijdperk.

Ontspanning in de buurt did you know ?
1959

Start van de aluminiumproductie

In 1959 breidt het succesvolle Lamitref zijn activiteiten uit met aluminiumproducten. Het grote voordeel van aluminium tegenover koper is dat het minder kost en in verhouding tot zijn lage gewicht ook beter stroom geleidt.

Lokaal worden de producten van Lamitref onder meer verkocht aan de Belgische P.T.T. (regie voor Post, Telegraaf en Telefoon). Internationaal wordt er uitgevoerd naar onder meer Belgisch Congo, India, Pakistan, de Verenigde Staten en Zwitserland.

Wat we zelf doen... did you know ?

De jaren 60

Industriële hoogdagen

1960-1969

Gouden jaren

Dankzij de naoorlogse heropleving en de industriële ontwikkeling kende Lamitref gouden jaren. De vraag naar non-ferrometalen was groot. De handel in grondstoffen en de verwerking ervan waren elk goed voor de helft van de omzet.

Party like it’s Sint-Elooi did you know ?
1961-1962

Gewalst aluminium

In de jaren 60 nam het gebruik van aluminium een hoge vlucht. In 1961-62 begon Lamitref aluminium te walsen volgens het gietwalsprocédé. Aluminium in blokken van een half ton werden aangevoerd uit Europese landen, Canada en Afrika. Lamitref was destijds het enige Belgische bedrijf dat aluminium walsdraad  produceerde uit een legering van aluminium, magnesium en silicium.

Geld in het zakje did you know ?
1968

Werkkrachten gezocht

Eind 1968 stelde Lamitref maar liefst 662 mensen tewerk, waarvan 262 uit Hemiksem. In die periode kent het bedrijf een grote instroom van arbeiders van Spaanse afkomst om de schaarste aan lokale werkkrachten op te vangen. Om de taalbarrière voor de Spanjaarden een stuk te doorbreken, werden de aanduidingen en opschriften in de fabriek ook in het Spaans weergegeven.

Het gietwalsprocédé tech talk

De jaren 70

Het einde van een tijdperk

1970-1980

Hoogspanningsnet

Met een capaciteit van 60.000 ton per jaar runt Lamitref begin jaren 70 een van de grootste gietwalserijen voor aluminium in zijn soort ter wereld.

Zowat het hele hoogspanningsnet in België en Nederland werd destijds uitgerust met geleiders uit Hemiksem. Zo ook de verbinding van de toen gloednieuwe kerncentrale van Doel naar de 380kV-post van Zandvliet. Lamitref ontwikkelde op dat moment al kabels met speciale legeringen om langere overspanningen over water aan te kunnen.

Begin jaren 70 verwerkt Lamitref jaarlijks tot 90.000 ton koper. Dat werd van overal ter wereld ingevoerd in de vorm van wirebars of koperstaven van 125 tot 150 kg.

Frans als voertaal did you know ?
1970-1975

Uitbreiding van de fabriek

Er worden nieuwe fabrieksgebouwen opgetrokken en in 1973 wordt de Fréderic Sheidlaan aangelegd als centrale toegang tot de fabriek vanuit de Bouwerijstraat. Het personeelsbestand telt op dat moment 780 werknemers waarvan er 275 uit Hemiksem komen. Arbeiders verdienen in die tijd tussen de 100 en 150 frank (+/- 2.5 – 4 euro) per uur.

In 1974 overlijdt technisch directeur Oury. Gaston Magniette is dan 75 jaar. Het zou drie jaar duren voor Oury wordt opgevolgd. In 1977 neemt Leo Cloostermans het bedrijf over, samen met minderheidsaandeelhouder Lessius N.V.  Gaston Magniette overlijdt in 1978.

Stofzuigers en speelgoedtreinen did you know ?

De jaren 80

Een nieuwe wind

1980-1985

Een wind van verandering

In de jaren 80 waait er een nieuwe wind bij Lamitref. Geleid door een volledig nieuw directieteam wordt het bedrijf hervormd, gemoderniseerd en uitgebreid. Er worden investeerders gezocht en er wordt onderzoek gedaan naar innoverende producten. Zo werden er nieuwe legeringen en de gepatenteerde AMS-productietechniek ontwikkeld, die het speerpunt moeten vormen voor de verdere groei.

Koperdiefstal did you know ?
1981

Scheiding van koper en aluminium

In november 1981 werd Lamitref opgedeeld in twee zelfstandige vennootschappen:  Lamitref Koper en Lamitref Aluminium. De productie-entiteiten zouden de komende tien jaar volledig van elkaar gescheiden zijn.

Begin jaren 80 werd het continue walsproces in de koperafdeling opgestart. Dankzij een nieuwe lastechniek en machine werden koperkabels vooraf aan elkaar gelast. Daardoor werd heel wat manueel werk uitgespaard en konden eenheden tot 5 ton worden gemaakt.

Continu koperwalsproces tech talk
1982/1988

Nieuwe stakeholders

In 1982 stappen Alcoa, de grootste aluminiumproducent ter wereld en B.I.C.C., de belangrijkste Britse kabelmaker, met elk 25% van de aandelen in Lamitref.

In 1988 neemt Lamitref de koperfabriek over van UCA (voorheen Cuivre et Zinc S.A.) in Chênée nabij Luik. UCA wordt omgedoopt tot LBP (Lamitref Building Products) en zou later onder meer de koperen euromuntjes produceren.

De basis van EHC en OHC tech talk

De jaren 90

Expansieplannen

1995/1997

Overname en nieuwe meerderheidsaandeelhouder

Lamitref neemt in 1995 het voormalige staatsbedrijf MKM (Mansfelder Kupfer und messing GmbH) in Duitsland over. Lamitref zal het noodlijdende Duitse koperbedrijf, dat meer dan 1000 mensen tewerkstelt, moderniseren en uitrusten met een innovatieve continugietwals. Er worden grote investeringen gedaan en delen van de koperactiviteit uit Hemiksem verhuizen systematisch naar Duitsland.

In 1997 neemt de industriële investeringsgroep Koramic Investment Group een meerderheidsaandeel in Lamitref Industries via Lessius N.V. De Koramic Investment Group is vandaag nog steeds de grootste aandeelhouder van Lamifil.

De start van koperlegeringen tech talk
1990-1999

Productinnovaties

In de jaren 90 worden ook diverse nieuwe hogetemperatuurslegeringen, waaronder aluminium-zirconium, ontwikkeld en op de markt gebracht. Daarmee konden hoogspanningskabels worden gemaakt die hogere temperaturen aankonden dan conventionele legeringen. De eerste gesloten kabels met z-draden worden ook voor de eeuwwisseling al gemaakt.

In 1998 wordt een nieuwe machine in gebruik genomen waarmee Lamifil voor het eerst ook zelf koperlegeringen kon gieten.

Geautomatiseerd gloeien tech talk
Wikipedia commons
1998

Nieuwe naam en identiteit

In 1998 krijgt de productieactiviteit in Hemiksem zijn huidige merknaam: Lamifil. Het bedrijf neemt ook een nieuwe huisstijl aan, waarin Aphrodite, de godin van schoonheid en liefde, een prominente plaats inneemt. Aphrodite werd geboren op het eiland Cyprus, waar koper voor het eerst werd ontgonnen en verhandeld. Koper of cuprum ontleent zijn naam aan het eiland Cyprus. De godin Aphrodite wordt daarom gelinkt aan koper. Dat ze een plaats krijgt in Lamifils bedrijfsidentiteit, symboliseert onze waardering voor ons erfgoed en onze passie voor ons werk als fabrikant van koperproducten.

De jaren 2000

Doorstart

2004

Een nieuwe start

In 2004 wordt het Duitse zusterbedrijf MKM verkocht aan Kazakhmys plc. De moeilijke conjunctuur in Duitsland, de stijging van de koperprijzen en de overcapaciteit op de markt brachten MKM in moeilijkheden. In datzelfde jaar wordt ook de Luikse vestiging LBP, het vroegere Cuivre-Zinc, gesloten.

Vanaf 2004 neemt Lamifil een doorstart en gaat het op eigen kracht verder. Het legt zich voortaan toe op zijn kerncompetenties: productie van draad en kabel in koper, aluminium en speciale legeringen.

De komst van nieuwe hoogspanningsgeleiders tech talk
2005-2006

Investeringen

In 2005 wordt een investeringsprogramma opgestart om Lamifil verder te laten groeien. Zo wordt er onder meer geïnvesteerd in een extra verticale upcaster voor de productie van koperlegeringen. De productiecapaciteit voor zowel aluminium- als koperdraden wordt verhoogd dankzij drie nieuwe kabelmachines, drie draadtrekmachines en warmtebehandelingsovens.

In 2006 wordt een nieuwe conformmachine aangekocht die massieve geleiders kan produceren tot 2000 mm², daar waar vroeger de limiet op 300 mm² lag. Die kunnen onder meer gebruikt worden in ondergrondse kabels maar ook voor andere nieuwe toepassingen en markten.

2010 – 2019

Innoveren voor de toekomst

2010-2019

Een van 's werelds toonaangevende producenten

Lamifil is het laatste decennium verder uitgegroeid tot een van ‘s werelds toonaangevende producenten van hoogspanningskabels, spoorwegkabels en gespecialiseerde kabel- en draadproducten van hoge kwaliteit in koper en aluminium en koper- en aluminiumlegeringen.

Het zet volop zijn koers verder om als gespecialiseerd bedrijf innovatieve en kwaliteitsvolle producten te maken met een grote toegevoegde waarde voor klanten. De internationale expansie van de laatste jaren vertaalt zich in nieuwe belangrijke opdrachten in landen op zowat alle continenten, waaronder Indië, de VS, Paraguay en Roemenië.

De kracht van een merk did you know ?
2011

Nieuwe UHC-legeringen

In 2011 komt Lamifil naar buiten met nieuwe UHC (Ultra High Conductivity) legeringen. Door hun samenstelling beperken ze het energieverlies en geleiden ze veel beter dan gewone legeringen.

2016-2017

ISO-certificaties

In 2016 behaalt het Lamifil-labo het ISO 17025:2005 certificaat. Steeds meer klanten rekenen vandaag op de expertise van het onafhankelijke labo voor gespecialiseerde tests van kabels, rijdraad, fittings of draden voor speciale toepassingen.

Ook op het vlak van ecologie en veiligheid verhoogt Lamifil steevast zijn inzet. In 2016 behaalt Lamifil het ISO 14001:2004 certificaat dat aantoont het bedrijf zijn ecologische voetafdruk goed beheert en verbetert. In 2017 verkrijgt Lamifil het OHSAS 18001:2007 certificaat voor veiligheid.

Innovatie in de fabriek tech talk
2019

90ste verjaardag

In 2019 viert Lamifil zijn 90ste verjaardag. Een nieuwe mijlpaal in een rijk en mooi verhaal van vakmanschap en innovatie.